fredag 4 januari 2013

Vad vill du veta om träning?

Likt föregående inlägg om kost och ISO-metoden överöses vi från olika media av tips och råd kring hur vi bör utföra vår fysiska aktivitet för bästa resultat. Det går att hitta all möjlig information i tidningar och på nätet, från kvällspressens tabliodjournalistik om möjligheten till fantastiska resultat med 15 minutersträning om dagen och allmänna tips om vardagsmotion till idrottsrelaterade forskarrön från Svensk idrotttsforskning. Lägg där till alla kommersiella aktörer som starkt bidrar till kunskapsspridandet, tänker på t ex Runners och webbsidan maraton.se. Sedan tillkommer naturligtvis alla bloggare som i vissa fall även samlas så som i fallet Löpning för alla.

Runners bloggare är klart värt att följa. Inspirerande!
Listan med informationsspridare kring träning och relaterade ämnen som motion och hälsa samt skador naturligtvis kan göras gigantisk och söker man efter tips kring sin träning eller skaderehabilitering kan man komma rätt långt med ett försök med google. Prova t ex att googla "Tabataintervaller" och kolla vad som kommer upp.

Men är allt detta bra? Kanske blir det för mycket information, för många alternativ. Och hur ska man veta vad som passar en själv? Vad är "sanning" och vad är tabliodjournalistik? Känslan är att många provar mycket men har för dålig kontinuitet och utvärderar vagt, innan det är dags att pröva nästa trend.

En sak är dock säker, det var inte bättre förr. Det har gått 20 år sedan jag gick på Orienteringsgymnasiet i Olofström och då var input:en betydligt mer begränsad. Internet? Nä, knappast. Tränaren Tolles ord och en eller annan artikel från löpartidningar och Skogssport, var på sin höjd vad som erbjöds. En smärta i höften och det var till att bläddra i idrottsskadeboken...

Nä, jag föredrar att bli överöst av information kring motion och träning och det överflöd som finns att söka på nätet. Som motiavtionshöjare är kunskap och nya rön grymt effektivt och det är kanske det som är viktigast. Med hög motivation och kunskapsnivå blir träningen med sannolikt av och troligen även med bättre innehåll. Jag kommer fortsäta surfa runt och låta mig inspireras av allt från forskarrön till bloggare, medan jag fortsatt håller mig mer skeptisk till kvällspressens bilaga om kost/motion och hälsa... men jag läser den också ibland :-).
Aftonbladets hälsa tillhör, enligt min mening, de mindre trovärdiga informationsspridarna.
...även om de inte kan sälja lösnummer på nätet :-)
Googlar du Tabataintervaller kan du exempelvis finna den här sidan...
http://www.maxprestation.se/traningslara/traningsformer/tabata-intervaller-super-intervaller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar