onsdag 9 januari 2013

Myten om träning

Igår såg jag programmet "Myten om träning" på SVT play. Det är faktiskt riktigt otroligt vad långt de har kommit i forskningen kring motion och fysisk aktivitet. Visst, det är ett "populärvetenskapligt" program som redan från programidéstadiet har som utgångspunkt att slå omkull det vi idag "vet" om träning. Men i vilket fall... I programmet gjordes en rad tester på en försökskanin (programledaren) och det redovisades även en del forskningsresultat och nya rön. Det som stack ut allra mest var att de hade lyckats visa att 3 minuters HIT-träning per vecka för många räcker för att förbättra syreupptagningsförmågan med 10-15%. Samtidigt lyckades den lilla träningsmängden även ge utslag på hur bra insulinregulationen i kroppen fungerar. Det ska väl redan nu tilläggas att de här studierna i första hand vänder sig till, som jag uppfattade det, de som idag är relativt inaktiva med ambitionen att förmå fler att i alla fall röra på sig något.
HIT-träningen innebar att man "tränar" 3*20 sekunder på absolut max med kort vila emellan, tre gånger i veckan på, i det här, fallet en testcykel.

Nåväl, brukar ju vara rätt skeptisk till den här typen av program och idéer men om man betänker att en relativt otränad person bemödar sig att maxa, verkligen maxa, på testcykeln 3 gånger per vecka under 12 veckors tid så är det ju egentligen inte så märkligt att de ökar sin syreupptagningsförmåga med några %.

En annan rolig sak de visade var att de genom ett DNA test kunde studerade 11 olika geners aktivitet och utefter vad de såg förutse en individs förmåga att förbättra sin syreupptagningsförmåga genom träning med HIT-metoden. När det gällde försökspersonen i det här programmet prickade de helt rätt, till dennes fasa...

Till sist, ett kul program att se och tänk bara, tänk! Tänk vad 3*40 sekunder skulle kunna göra, eller 5*20 sekunder, tänk bara!!! Va, va, va!!! Fatta! :-)
Länk till programmet (det ligger kvar 5-6 dagar till)

Idag är det f ö 213 dagar kvar till AXA så det närmar sig :-). Vid dagens rehabträning tyckte jag mig nå ett genombrott. Vissa övningar jag gjorde kändes smärtsamma kring den onda höften och det är ju bra... att kunna konstatera vad det är som känns dåligt. Ska till sjukgymnasten på fredag och då är det ju bra att kunna beskriva problemen så tydligt som möjligt.

1 kommentar:

  1. Lite 70/20 pass skulle nog vara det bästa för de flesta

    SvaraRadera