söndag 26 februari 2012

Skit också!

Det säg ju att löpning är en sån enkel idrott. Det är bara att snöra på sig ett par joggingdojjor och köra. Jovisst, tjena... (80-talet kom på besök).

Om vi börjar med skorna...
Jag har fyra par joggingskor igång just nu. De har lite olika användningsområden och därav måste jag alltid välja skor efter vad som ska tränas just idag. Om det inte är obanat då... Jag har ju även två par orienteringsskor som kommer på tal om det ska springas småstig, obanat eller orientera.

Går vi vidare till sockar så är det lite likadant där. Jag har både tunna och lite tjockare löparsockar med kort eller långt skaft. Jag har också lite sockar av typen "skräpsockar" som tål lite mera skit än löparsockorna. Dessutom har jag skaffat två par kompressionssockar som ockås faller in bland valmöjligheterna. Dem använder jag främst på långpass och MER-träningarna.

Så till byxor och där finns till och med olika kategorier. Om vi börjar med tajts... Jag har tre par sommartajts korta, knälånga och hellånga och två par hellånga vintertajts, ett par tjockare och ett par lite tunnare. Utöver tajtsen kommer även byxor av olika slag. Jag har vindbrallor av olika sort, ett par olika kortbyxor och naturligtvis även nylonbrallor, dock inga knälånga. I tillägg till alla byxor kommer ju också lager 1, långfillingar, och lager två, förstärkningsplagg, vilket naturligtvis även det ligger i lådan som valbara alternativ.

Så till kallingarna, inte så märkvärdigt faktiskt, kör i vanliga på sommaren och jag har två sådana där craftkallingar som går hårt åt på vintern.

På överkroppen liknar utbudet ganska mycket byxutbudet. Lager 1 med eller utan polo, lager 2 plagg, funktionst-shirt kort/lång, vindjackor, nylontröjor och naturligtvis en reflexväst eller två för träning i mörker.

Sedan är det ju i alla fall vinter tid också en fråga om mössa och vantar. Mössvarianterna sträcker sig från toppluva till fodradskidmössa och vantar har jag ett par löparvarianter, ett par skidvantar och även ett par cykelhanskar faktiskt.Sommarkollektionen får även adderas med pannband av olika slag...

Utöverklädelsen är det ju lite tillbehör som också ska ha sin plats i den veckovisa träningen. Jag tänker på saker som GPS, pulsmätare, vätskebälte,  pannlampa, kompass och karta.

Så där jag har säker missat något eller mer men i vilket fall.... snöra på sig dojjorna och köra.... nä.

Ta dagens pass tex. Hade planerat ett långpass. Vi skippar allt snack om måltidsplanering och går direkt på klädesvalet. Det som bestämmer är naturligtvis vädret men även typ av pass. Idag soligt några plusgrader och alltså långpass på småstig planerat. Valde således strycktåliga joggingdojjor, skräpsockar med långt skaft. Valde de tunna vintertajtsen för de tjocka hade blivit för varmt och craftkallingarna. Upptill blev det lager 1 med polo plus kortärmad funktions t-shirt och en vindjacka. Lite i mesta laget men det var ju långpass som stod på programmet så hellre lite mer än lite mindre (tycker jag). Ofodrad skidmössa och tunna löparvantar.
Med pryltillägget pulsband och GPSklocka var jag färdig för start.

Men dagens tips, som också rubriken ger en hint om, är att oavsett alla förberedelser med mat i rätt tid, väderanalys och klädsval så kom ihåg. Skit också.

I lumpen fick man lära sig de 3T:na. Töm task och tarm, före strid. Det gäller träning också. Det är inte så roligt om man glömmer det. Ett underbart vårvinter pass i solskenet, solkas betänkligt när de 3T:na glöms bort...
Vill man kan man kanske utveckla de 3t:na genom att addera orienteringsbanläggarnas tre t:n, Taktik, Tempo och Terräng. Det 6T:nas ramsa skulle kunna vara något i stil med. Taktiken är att Tömma Task och Tarm för att kunna hålla Tempo i Terrängen.

Nåväl, det blev 15km på 87 i dag, ett helt ok AXA pass med ganska låg puls, om än icke i Izon 1...

3 kommentarer:

 1. Verkar alldeles för krångligt det du beskriver.
  Jag brukar köra med Dina avlagda träningskläder. Funkar utmärkt. Det kan inte vara svårare än att ta på sig skorna och köra på, eller?!.
  Din far!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...jag har ett par OL-dojjor du kan bli vid. Köpte dem ifjol men de var troligen roten till allt ont, så jag tänker inte använda dem något mer. Kanske passar dig bättre.
   /Sundmarkaren

   Radera
 2. Jadu, mycket prylar är det! Och nu behövs det till och med skor för att kunna springa barfota! ;) Tur att du inte pysslar med multisport eller triathlon. Då tillkommer ju cyklar, kajaker och våtdräkter utöver alla löparprylar du just nämnt!

  Keep up the good work! Snart är du uppe i samma klass som Asplövet!

  SvaraRadera